20.07.2023

Križni laser – katerega izbrati

Križni laser je nepogrešljiv pri gradbenih in obrtniških delih v prostorih. Na prodajnih policah lahko najdemo križne laserje z različnimi lastnostmi, zato smo preverili, na kaj je treba biti pozoren pri izbiri in katere funkcije so pomembne za določene vrste gradbenih in obrtniških del.

Zeleni križni laser

Malo denarja, malo … natančnih črt

Če lahko pri nekaterih orodjih privarčujemo tako, da izberemo modele za domačo uporabo in z njimi prav tako opravimo (profesionalno) delo, je križni laser v kategoriji tistega orodja, pri katerem za profesionalno uporabo ne pride v poštev nič drugega kot nakup profesionalnega orodja.

Cenejši križni laserji imajo namreč nižjo natančnost, šibkejši laserski žarek in so manj robustni. Poglejmo primer: križni laser za domačo uporabo priznanega proizvajalca ima natančnost +/- 0,8 mm na meter, kar lahko na razdalji 5 metrov pomeni odstopanje za skoraj pol centimetra. Profesionalni križni laser istega proizvajalca medtem zagotavlja natančnost +/- 0,3 milimetra na meter.

Rdeči ali zeleni križni laser?

Četudi se lahko zdi, da ljudje bolje vidimo oziroma hitreje opazimo rdečo kot zeleno barvo, je v primeru laserja bolje izbrati »zelenega«. Zelene laserske linije z valovno dolžino med 500 in 550 nm so namreč do štirikrat bolj vidne od rdečih z valovno dolžino med 630 in 650 nm. Križni laser z zelenim žarkom je sicer nekoliko dražji, a pri profesionalni uporabi boljša vidnost in večji doseg v večini primerov odtehtata razliko v ceni.

Uporaba križnega laserja za polaganje ploščic

180- ali 360-stopinjski križni laser?

Mnogo večja – tudi do trikrat večja – pa je razlika v ceni med 180- in 360-stopinjskimi križnimi laserji. Prvi lahko črte projicirajo le »pred seboj«, medtem ko lahko 360-stopinjski laser ravne linije projicira tudi »okrog sebe«.

Ali vam zadostuje 180-stopinjski križni laser ali pa potrebujete 360-stopinjskega, je seveda odvisno od gradbenih ali obrtniških del, ki jih opravljate. Za montažo pohištva in enostavnih suhomontažnih sten lahko zadošča že 180-stopinjska pokritost, medtem ko je za kompleksnejšo suhomontažno gradnjo, slikopleskarstvo večjih prostorov in vgrajevanje strojnih instalacij 360-stopinjski laser marsikdaj nepogrešljiv.

Kot samodejne izravnave

Ko gre za kot, pod katerim še deluje samodejna izravnava (t. i. samonivelirna funkcija), med proizvajalci in modeli ni večjih odstopanj. Večina križnih laserjev omogoča samodejno izravnavo do +/- 4 kotnih stopinj.

Križni laser na gradbišču

Koristne dodatne funkcije in lastnosti

Proizvajalci svojim križnim laserjem dodajajo tudi nekatere druge funkcije, ki lahko olajšajo uporabo in samo delo na gradbišču. Zelo uporabna je denimo funkcija prikaza točke navpičnice, ki odpravi potrebo po svinčnici (plajbi). Pri suhomontažni gradnji s kovinskimi profili je praktično, če je križni laser ali njegovo držalo opremljeno z magnetom. Tako rekoč nepogrešljiva za profesionalno delo pa je možnost zaklepa funkcije samodejne izravnave ob vklopljenem laserju.

Praktično vsi profesionalni križni laserji so opremljeni z nastavkom za pritrditev na stojalo oziroma trinožni stativ. Tukaj je koristno, če izberemo stativ, ki ga je izdelal isti proizvajalec kot križni laser, saj tako najbolje izkoristimo možnosti hitrega pritrjevanja in enostavnega rokovanja.

Različni modeli nudijo različno stopnjo zaščite pred prahom in vodo (IP XX), do razlik pa prihaja tudi pri izvedbi napajanja. Nekateri modeli za napajanje uporabljajo standardne baterijske vložke, drugi pa so opremljeni z nastavkom za akumulatorske baterije, kakršne uporablja tisti proizvajalec tudi pri svojem ostalem akumulatorskem orodju. Katera rešitev je boljša, je povsem odvisno od vaših potreb in akumulatorskega orodja, ki ga že uporabljate.

Križni laser

Pomembno

Ne glede na to, kateri križni laser boste izbrali, ne pozabite nečesa zelo pomembnega – redno preverjajte njegovo natančnost! Udarci, padci, nerodno rokovanje … lahko povzročijo, da funkcija samodejne izravnave ne deluje več znotraj navedenih toleranc. Da se vam ne bi zgodilo, da kljub dragemu laserju vaše delo ne bo »v vaservagi«.

Viri: Bosch, Makita, DeWalt

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?



info@viba.si ali 041 624 060