20.07.2023

Pravilna sanacija razpok na fasadi

Razpoke na fasadi niso samo estetska nevšečnost. Skozi razpoke v notranjost fasade prodirata vlaga in dež, kar lahko povzroči dodatne poškodbe fasadnega ovoja in zmanjša učinkovitost toplotne izolacije. Razpoke je dobro sanirati čim prej, vsekakor pa pred zimo, saj lahko zmrzovanje vlage v njih še dodatno pospeši njihovo širjenje in nastajanje novih poškodb. Preverite, kako poteka pravilna sanacija razpok na fasadi.

Sanacija razpok na fasadi

Širina razpok na fasadi

Preden se lotimo sanacije razpok na fasadi, izmerimo njihovo širino. Od tega je namreč odvisno, na kakšen način pristopiti k sanaciji.

Sanacija tankih, lasastih razpok

Tanke, lasaste razpoke, široke največ 0,5 milimetra, je enostavno sanirati. Iz razpoke najprej odstranimo delce, ki se luščijo, ter očistimo fasado prahu in umazanije. Če je na fasadi prisotna plesen, je treba le-to pred sanacijo odstraniti z namenskim sredstvom za odstranjevanje fasadne plesni. Nato čez razpoko s čopičem ali valjčkom nanesemo premaz za zapolnjevanje lasastih razpok in manjših poškodb, okrepljen z vlakni. Ko se sanacijski vezni premaz posuši, površino prebarvamo s fasadno barvo.

Sanacija razpok na fasadi

Sanacija debelejših razpok na fasadi

Odpravljanje debelejših razpok zahteva drugačen pristop in tudi več znanja.

Debelejše razpoke najprej izdolbemo ter odstranimo odstopljene delce, prah in umazanijo. Če je fasada umazana, jo dodatno še očistimo z visokotlačnim pranjem. V primeru, ko je na fasadi prisotna plesen, je treba le-to pred sanacijo odstraniti z namenskim sredstvom za odstranjevanje fasadne plesni.

Sanacijo debelejših razpok nato izvedemo tako, da po širšem območju razpoke nanesemo fasadni omet in vanj vtremo armirno mrežico. Da se izognemo vidnosti popravkov fasade, je nov armirni sloj najbolje nanesti po celotni steni oziroma ploskvi, na kateri je prisotna razpoka. Debelina novega armirnega sloja namreč znaša od 3 do 5 milimetrov, kar lahko ustvari vidno razliko v primerjavi s preostalim delom stene.

Po sušenju armirnega sloja sledi nanos zaključnega sloja oziroma finega ometa, ki ga ustrezno »zaribamo«. Ko se tudi ta posuši, sanirani del oziroma steno še prebarvamo s fasadno barvo.

Sanacija razpok na fasadi

Dobro je poznati vzrok za razpoke

Še preden se lotimo odpravljanja razpok na fasadi, je dobro ugotoviti, zakaj je do njih prišlo in ali se bodo še naprej širile. Če se razpoke pojavljajo zaradi premikov ali pogrezanja objekta, težav s statiko ali nepravilno ali nekakovostno izvedenega fasadnega sloja, bo sanacija samo začasna rešitev. Za trajno rešitev bo treba v takšnem primeru najprej odpraviti vzrok, zaradi katerega prihaja do razpok na fasadi.

Poskrbite za varno in udobno delo

Pri popravilih fasade ne pozabite na varnost pri delu. Ker gre za razmeroma enostavno in hitro opravilo, je postavljanje klasičnega gradbenega odra marsikdaj časovno in stroškovno potratno. V takšnih primerih izberite praktičen premični oder Layher, ki je postavljen v samo nekaj minutah in je zasnovan tako, da omogoča enostaven transport na delovišče.

Za več informacij o premičnih odrih Layher, ki jih lahko pri nas tudi najamete, se obrnite na naše strokovnjake.

Viri: Baumit, Röfix, Weber

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?



info@viba.si ali 041 624 060