23.06.2023

Poletje je najprimernejši čas za zamenjavo ogrevanja

Če načrtujete menjavo ogrevalnega sistema, je to najbolje storiti spomladi ali poleti. Razlog je preprost: ogrevalni sistem takrat ni v uporabi, hkrati pa višje temperature omogočajo hitrejše sušenje estriha, če se odločite za vgradnjo talnega ogrevanja.

Talno ogrevanje

Ali je talno ogrevanje najboljša izbira?

Enoznačnega odgovora na to vprašanje ni mogoče dati. Upoštevati je namreč treba več dejavnikov, pri čemer je najpomembnejši med njimi izolacija stavbe. Talno ogrevanje je namreč nizkotemperaturno, to pa v primeru prevelikih toplotnih izgub ne bo moglo zadovoljivo segreti prostorov, da bi bilo bivanje v njih prijetno.

Zlasti pri starejših stavbah s tankim ali celo neobstoječim izolacijskim ovojem talno ogrevanje brez celovite energetske sanacije stavbe večinoma ne pride v poštev. A to še ne pomeni, da ste »obsojeni« na ogrevanje z biomaso (peleti, sekanci ali drva) ali fosilnimi gorivi (kurilno olje ali plin).

Dve vrsti toplotnih črpalk

V uporabi sta namreč dve vrsti toplotnih črpalk – nizkotemperaturne, ki se uporabljajo za talno ogrevanje, in visokotemperaturne, ki jih lahko kombiniramo s stenskimi radiatorji. Visokotemperaturne toplotne črpalke namreč ogrevalni medij (vodo) segrevajo na višjo temperaturo, zato jih lahko uporabimo za izvedbo ogrevanja z radiatorji.

Ogrevanje

Alternative toplotnim črpalkam

Čeprav so toplotne črpalke okolju prijazen in na dolgi rok tudi stroškovno ugoden način ogrevanja (to še toliko bolj velja v primeru, če imamo lastno sončno elektrarno), pa obstajajo tudi legitimni razlogi, ko uporabnik ne želi tovrstnega načina ogrevanja. Naj gre za visoko začetno naložbo, nemožnost zagotovitve zadostne priključne moči za napajanje toplotne črpalke, pogoste izpade elektrike ali kakšen čisto subjektiven razlog – čeprav se lahko na prvi pogled celo tako zdi, toplotne črpalke vendarle niso vedno in povsod optimalna izbira.

Kateri načini ogrevanja so torej še na voljo? Uporaba fosilnih goriv (kurilnega olja ali plina) za ogrevanje je problematična z okoljskega vidika in visoke cene energenta. Ostane torej še ogrevanje na lesno biomaso, kjer si lahko s pečjo na pelete ali sekance zagotovimo več udobja, medtem ko je peč na drva najprimernejša za uporabnike z lastnim gozdom, ki jih ne motita ročno nalaganje in skrb za ogenj.

Trendi na področju ogrevanja

Glavni trend zadnjih let na področju ogrevanja individualnih stanovanjskih stavb so toplotne črpalke v povezavi z lastno sočno elektrarno. Toda, kot že rečeno, obstajajo razlogi in primeri, ko toplotna črpalka vendarle ni optimalna izbira. Zato je pri izbiri ogrevalnega sistema pametno upoštevati celotno sliko in se posvetovati z neodvisnim energetskim svetovalcem, ki nima poslovnega interesa, da bi vam prodal točno določeno rešitev.

Ogrevanje

Vgradnja talnega gretja

Talno gretje lahko kombiniramo z vsemi načini ogrevanja. Nikakor ne drži, da za talno ogrevanje nujno potrebujemo toplotno črpalko. Vodo, ki kroži po sistemu talnega ogrevanja, lahko segrevamo tudi s pečjo na lesno biomaso ali fosilna goriva. Nenazadnje talno gretje ni kakšen »nov izum«, ki je prišel skupaj s toplotnimi črpalkami. Poznali smo ga namreč že mnogo prej, le da se je redkeje uporabljal, saj starejše hiše večinoma niso imele zadostne izolacije, da bi lahko uporabili ta način ogrevanja.

Naknadna vgradnja talnega ogrevanja sicer predstavlja dokaj velik gradbeni poseg, saj zahteva odstranitev talnih oblog in estriha, položitev cevi za talno ogrevanje ter izdelavo novega estriha in polaganje novih talnih oblog. Vsekakor med takšnim posegom bivanje v hiši ni mogoče.

Obstaja sicer tudi možnost vrezovanja kanalov v obstoječi estrih, če je ta zadostne debeline in kakovosti, kar prihrani popolno odstranjevanje estriha in vlivanje novega.

V primeru izdelave novega estriha ne spreglejte koristnih napotkov o tem, kako dolgo se mora sušiti estrih, pa tudi informacij o strojih za estrihe, ki poskrbijo za učinkovito mešanje in transport, enostavno vgradnjo ter zagotavljajo konsistentno kakovost.

Viri: Ekosklad, varcevanje-energije, energy.gov, theguardian

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?



info@viba.si ali 041 624 060