20.04.2023

Vidni beton v sodobni arhitekturi

Vidni beton v sodobni arhitekturi ne pušča veliko možnosti – ali vam je všeč ali pa neznansko odbijajoč. Še zlasti v notranjosti prostorov lahko vidni beton poudari sodoben minimalističen, včasih že kar industrijski slog. A pustimo okuse ob strani, saj se o njih pač ne razpravlja. Posvetimo se gradnji takšnih objektov, ki ne dopušča napak.

Vidni beton

Vse se začne že z delom arhitekta, ki mora natančno predvideti vse podrobnosti, saj so kasnejši popravki težavni ali včasih celo nemogoči. V stavbah, kjer je vidni beton v vlogi estetskega elementa, kasnejše »štemanje« kanalov za elektro in strojne instalacije ne pride v poštev.

Kjer si investitor želi vidnega betona tudi na zunanji strani stavbe, je treba temeljito razmisliti tudi o izvedbi izolacije in preprečevanju toplotnih mostov.

Vidni beton: izziv za izvajalce

Vidni beton v estetski funkciji je poseben izziv tudi za izvajalce, ki morajo poskrbeti za visoko natančnost opaženja ter želeni videz teksture betona. Prostora za napake tukaj ni, saj beton kasneje ne bo prekrit z ometom v notranjih prostorih ali fasadnim sistemom na zunanji strani. Manjše nepravilnosti je sicer mogoče odpraviti z brušenjem betona, a na splošno je treba za ravnost in gladkost sten poskrbeti že v fazi načrtovanja in izvedbe opaženja.

Vidni beton

Načrt opaženja

Brez natančnega načrta opaženja v takšnih primerih praktično ne gre. Uveljavljeni ponudniki opažnih sistemov zagotavljajo računalniško podprto izdelavo načrtov za postavitev stenskih in stropnih opažnih sistemov, ki so nujni za doseganje visoke natančnosti opaženja.

V podjetju Viba smo zastopnik za vrhunske opažne sisteme Meva.  Tam na podlagi vašega projekta in zahtev pripravimo tudi optimalen predlog načrta opaženja.

Prilagodljivost opažnega sistema

Opaženje za stavbe, pri katerih bo beton bodisi notri bodisi zunaj v vlogi vidnega estetskega elementa, zahteva visoko prilagodljiv opažni sistem. Še zlasti pri večjih stavbah lahko pozabimo na uporabo klasičnih lesenih opažnih plošč in opornikov.

Za doseganje visoke natančnosti, ki jo zahteva vidni beton, je dobro poseči po jeklenem večnamenskem stenskem opažnem sistemu Meva StarTec, ki je sestavljen iz panelov različnih velikosti, kombiniramo pa ga lahko tudi z lažjimi in manjšimi alumunijastimi elementi Meva AluStar.

Izziv posebne vrste predstavljajo okrogle stene. Tukaj se izvrstno izkaže opažni sistem Meva Radius, ki omogoča izdelavo okroglih sten s premerom 250 milimetov ali več.

Vidni beton

Sodobna arhitektura z vidnim betonom zahteva sodoben način gradnje

Sodobna arhitektura in vidni beton zahtevata visoko natančnost gradnje, ki jo lahko dosežemo le s sodobnimi tehničnimi rešitvami. Te hkrati zagotavljajo tudi prihranek časa in nižje stroške ter olajšajo delo izvajalcem.

Ko gre za opaženje in betoniranje, ne sprejemajte kompromisov. Izberite opažne sisteme Meva, s katerimi boste želeni videz betona dosegli hitro in stroškovno učinkovito. Poleg tega vam ob nakupu ali najemu opažev nudimo tudi izris opažnega načrta.

Kliknite za več informacij >

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?



info@viba.si ali 041 624 060