19.04.2023

Lepilo za ploščice: katero je pravo?

Pri polaganju ploščic je pomembno izbrati pravo lepilo za ploščice. Ni namreč vsako primerno za vse velikosti ploščic ter mesta in načine polaganja. Varčevanje se tukaj ne splača, saj si nihče ne želi, da bi ploščice po nekaj letih začele odstopati. Kaj je treba upoštevati pri izbiri pravega lepila? Preberite.

Lepilo za ploščice ima pomembno nalogo, saj je edina vez ploščic s podlago. Če smo nekoč izbirali le med lepili za notranjo in zunanjo uporabo ter različnimi proizvajalci, so danes lepila za ploščice »cela znanost«. Tudi na tem področju je tehnologija močno napredovala in sledila trendom novih materialov in velikih formatov ploščic.

Bodo ploščice položene zunaj ali notri? Po tleh ali po stenah?

Prvo vprašanje, ki vam ga bo postavil vsak izobražen prodajalec gradbene kemije, je, kje bodo ploščice položene. Zaradi večjih temperaturnih sprememb je namreč priporočljivo, da za zunanje površine uporabimo lepilo z večjo fleksibilnostjo in večjo odpornostjo na obremenitve. Takšno lepilo prepoznamo po oznaki S1 (fleksibilno lepilo) ali S2 (visoko fleksibilno lepilo).

Prav tako je lepilo z večjo fleksibilnostjo obvezno pri polaganju ploščic večjih formatov, katerih daljša stranica meri več kot 40 cm, in v primeru talnega ogrevanja.

Če je podlaga neravna, izberemo debeloslojno lepilo, ki ga lahko nanašamo v debelini do 15 milimetrov – običajna lepila za ploščice se nanašajo v debelini od 3 do 5 milimetrov.

Za lažje polaganje stenskih ploščic je priporočljiva izbira lepil z oznako T, ki označuje zmanjšano drsenje ploščic po lepilu med samim polaganjem.

Lepilo za ploščice

Oznake lepil za ploščice, kot jih določa standard SIST EN 12004:2002

Na sodobnih lepilih za ploščice najdemo različne črkovne in številčne oznake, ki razkrivajo lastnosti konkretnega lepila. Spoznajmo jih:

  • C – Cementno lepilo, ki ga pred uporabo zmešamo z vodo.
  • D – Disperzijsko lepilo, ki je pripravljeno na uporabo. Sestavljeno je iz organskih veziv in dodatkov, polimerne disperzije in mineralnih polnil.
  • R – Lepilo iz umetnih smol. Lahko je enokomponentno ali večkomponentno.
  • 1 – Številka označuje običajno lepilo.
  • 2 – Številka označuje izboljšano lepilo.
  • T – Lepilo z zmanjšanim drsenjem, priporočljivo za polaganje stenskih ploščic.
  • F – Lepilo s hitrim sušenjem.
  • E – Lepilo s podaljšanim časom sušenja.
  • O – Togo cementno lepilo.
  • S1 – Fleksibilno lepilo.
  • S2 – Visokofleksibilno lepilo.

Če se na primer na embalaži lepila nahaja oznaka C2TS2, to pomeni, da gre za cementno lepilo z izboljšanimi lastnostmi, primerno za polaganje stenskih ploščic ter z visoko fleksibilnostjo.

Kolikšna je poraba lepila za ploščice?

Vsi proizvajalci na embalaži lepila navajajo tudi podatek o povprečni porabi lepila na kvadratni meter. Pri tem je treba upoštevati, da za proizvajalčev podatek o porabi lepila velja podobno kot za podatke avtomobilskih proizvajalcev o porabi goriva. Pri dejanski uporabi je namreč mnogo dejavnikov, ki lahko občutno povečajo porabo lepila na kvadratni meter.

Za orientacijo računajte, da boste na kvadratni meter porabili med 3 in 5 kg lepila za ploščice.

Če boste lepilo nanašali dvostransko – na podlago in na ploščice – kar je priporočljivo pri polaganju ploščic večjih formatov ter pri polaganju ploščic zunaj in na bolj obremenjenih površinah, se bo poraba lepila podvojila.

Lepilo za ploščice

Je podlaga dobro pripravljena za polaganje ploščic?

Še tako kakovostno in ustrezno izbrano lepilo za ploščice pa ne bo nujno dalo želenega rezultata, če ni dobro pripravljena podlaga, na katero bodo ploščice položene. Ta mora biti ravna, čvrsta, suha in čista.

Lahko nove ploščice položimo čez obstoječe?

Pri polaganju talnih ploščic se večkrat pojavi vprašanje, ali jih lahko položimo čez obstoječe ploščice. Če so te položene ravno in so dobro sprijete s podlago, je odgovor pogojno pritrdilen. Pogojno zato, ker je treba na obstoječe ploščice pred tem nanesti predpremaz (emulzijo), s katerim zagotovimo oprijem novega lepila na njihovo površino.

Kako pripraviti podlago?

Če ploščice polagamo na steno, ki je bila pred tem prepleskana, je treba oplesk odstraniti. Če je stena neravna, lahko manjše neravnine kompenziramo z debeloslojnim lepilom, večje nepravilnosti ali valovitost stene pa lahko odpravimo le z izravnavo stene z dodatnim ometom.

Podobno je pri polaganju talnih ploščic. Če podlaga ni ravna, tla pred polaganjem izravnamo z nanosom izravnalne mase ali brušenjem obstoječe podlage s strojem za brušenje tal. Z istim strojem lahko s tal odstranimo tudi ostanke talnih premazov ali predhodnega lepila.

Potrebujete stroj za brušenje tal? Obrnite se na nas, tu lahko stroj kupite ali najamete >

Viri: standards.iteh.ai, tiling-courses.co.uk, baumit.si, mapei.si

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?



info@viba.si ali 041 624 060