14.02.2023

Povozne plošče za zaščito površin med gradbenimi in drugimi deli

Eden od izzivov, s katerim se izvajalci srečujejo na gradbiščih, so vozne površine za stroje, tovornjake in drugo mehanizacijo. Zlasti na manjših zasebnih površinah ni vedno mogoče poskrbeti za ustrezno utrditev terena, ki bi omogočila nemoten dovoz s tovornimi vozili in varne premike strojev brez ugrezanja.

Povozne plošče

Marsikdaj s strani investitorja tudi ni zaželeno, da bi izvajalec izvedel nasutje in utrditev za zagotavljanje nemotenega gradbiščnega prometa. Takšen primer so denimo adaptacije individualnih hiš z že urejeno okolico, kjer se želijo lastniki izogniti poškodbam skrbno negovanih zelenih površin.

Pred podobnimi izzivi se izvajalci srečajo tudi v primeru del na zaščitenih območjih naravne dediščine, v primeru del na parkovnih površinah in podobno.

Ne samo zelene površine

Zelene površine pa še zdaleč niso edine, ki se lahko poškodujejo zaradi vožnje tovornih vozil in premikov gradbene mehanizacije. Poškodbe robnikov in tlakovcev, lomljenje in ugrezanje robov asfaltiranih površin, pokanje in drobljenje betoniranih delov … teža tovornjakov in strojev ne prizanese nobenemu materialu.

Zaščita z lesenimi plohi

Vsaka zaščita je boljša od nobene zaščite. Leseni plohi in podložne deske so običajno prva izbira, kadar želimo zaščititi površino ali preprečiti udiranje koles. Njihova glavna pomanjkljivost je, da ob preobremenitvi počijo in vsa zaščita gre v trenutku po zlu. Izpostavljenost vremenskim vplivom in ponavljajoče se obremenitve dodatno slabijo les, zato ni vprašanje, ali bo ploh počil, temveč kako hitro se bo to zgodilo.

Zaradi tega na deloviščih, na katerih je zahtevana najvišja možna zaščita podlage, plohi in deske že dolgo niso več prva izbira.

Povozne plošče – sodobna in zanesljiva zaščita površin

Sodobni umetni materiali omogočajo izdelavo prožnih in žilavih povoznih plošč, ki preprečujejo ugrezanje zaradi teže vozil in strojev ter preprečujejo poškodbe zelenih in tlakovanih površin.

Tovrstni sistemi povoznih plošč omogočajo enostavno spajanje in kombiniranje elementov različnih dimenzij za doseganje želene zaščite.

Njihova površina je protizdrsna, kar zagotavlja še dodaten vidik zanesljivosti in varnosti. Vgrajene imajo ročaje za enostavno prenašanje in nameščanje, zaradi standardiziranih oblik in dimenzij pa je enostavno tudi njihovo shranjevanje.

In nenazadnje še stroškovni vidik. Dolga življenjska doba, zadovoljstvo naročnikov in izogib odškodninskim zahtevkom zaradi poškodb površin več kot upravičijo naložbo v dovršen sistem povoznih plošč.

Povozne plošče

Povozne plošče InduPlates

V podjetju Viba vam nudimo široko paleto povoznih plošč za zaščito površin belgijskega proizvajalca InduPlates. Izbirate lahko med ploščami različnih velikosti in nosilnosti. Odlikuje jih dolga življenjska doba, saj so odporne na lomljenje in udarce, gnitje in zmrzal.

Primerne so za najrazličnejša gradbena dela, za krajinske arhitekte in vrtnarje, pa tudi za uporabo na prireditvah.

Izdelane so iz recikliranega polietilena, ki ga je mogoče znova in znova reciklirati.

Preverite ponudbo povoznih plošč InduPlates tukaj >

Vir: InduPlates

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?



info@viba.si ali 041 624 060