18.12.2022

Betoniranje pozimi, ko so temperature pod ničlo in zmrzuje

Betoniranje pozimi, ko je temperatura nižja od 5 °C, zahteva prilagojeno betonsko mešanico in ukrepe, s katerimi preprečimo zmrzovanje betona oziroma vode v njem. Preberite, na kaj morate biti pozorni pri betoniranju pozimi.

Betoniranje pozimi

Ne samo, kadar je temperatura zraka na delovišču pod lediščem, – tudi pri temperaturah rahlo nad ničlo je treba betoniranje opraviti »na zimski način«, saj vedno obstaja možnost, da temperatura v naslednjih urah in dneh pade pod 0 °C.

Kaj se zgodi, če voda v betonu zmrzne?

Če voda v betonu zmrzne, se njena prostornina (volumen) poveča za skoraj desetino, kar zrahlja notranjo strukturo betona. Posebej problematično je, če do zmrzovanja pride v fazi vezanja betona. Takrat je škoda nepopravljiva, saj se zrahljane strukture betona ne da več popraviti. Ostane le odstranitev in novo betoniranje.

Dodatno lahko zaradi povečanja volumna pride tudi do poškodb ali porušitve opaženja.

Betoniranje pozimi in nabiranje ledu na armaturi

Posebno pozornost je treba nameniti zaščiti armature pred nabiranjem ledu. Če se na njej zaradi kondenziranja ustvari tanek pomrznjen sloj (podobno kot zjutraj na steklih avtomobila), lahko pride do slabše povezave betona z armaturo. Strokovnjaki pri tem posebej opozarjajo na napačno sklepanje, da lahko led na armaturi zanemarimo, ker se bo stopil ob stiku s toplejšim betonom.

Čas opaženja je treba podaljšati

Nižja kot je temperatura, počasneje poteka kemijska reakcija cementa, ki predstavlja osnovo strjevanja betona. Posledica je, da mora preteči več časa, preden se beton začne vezati, podaljša pa se tudi čas pridobivanja trdnosti betona. Zato mora biti čas opaženja betona pri nizkih temperaturah daljši.

Betoniranje pozimi

Uporaba nizkim temperaturam prilagojenega betona

Pri betoniranju pozimi, ko je temperatura nižja od 5 °C, se uporablja prilagojena betonska mešanica. Uporabiti je treba cement, ki ima naslednje lastnosti:

  • višjo hidratacijsko toploto,
  • višji trdnostni razred,
  • nima dodanega pucolana.

Poleg tega je treba uporabiti dodatke za pospešitev vezanja in utrjevanja betona, da se skrajša čas vezanja in doseganja trdnosti betona.

Dodatno se lahko uporabijo tudi kemijski dodatki proti zmrzovanju, ki omogočajo betoniranje pri temperaturi –10 °C ali še nižji.

Zaščita betona po vgradnji

V zimskih razmerah je treba po vgradnji beton prekriti z ustreznimi izolativnimi materiali, s katerimi ga prvih 24 ur po betoniranju varujemo pred zmrzaljo. Po potrebi izoliramo tudi opaž ter uporabimo sisteme za ogrevanje betona.

Uporaba vzdržljivega in stabilnega opažnega sistema

Pri betoniranju pozimi je treba posebno pozornost nameniti opaženju. To mora biti izvedeno čvrsto in stabilno. Pri zelo nizkih temperaturah – kot že omenjeno – opaž tudi izoliramo.

Pri nas vam nudimo najem vrhunskih opažnih sistemov Meva, primernih tudi za betoniranje v zahtevnih razmerah. Obrnite se na naše strokovnjake, ki vam bodo svetovali in izdelali tudi izris opažnega načrta. Za več informacij kliknite tukaj.

Viri:

  • Revija Gradbenik
  • fgg.uni-lj.si

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?



info@viba.si ali 041 624 060