25.11.2022

7 najboljših praks za uporabo skupnih podatkovnih okolij za racionalizacijo kompleksnih gradbenih projektov

Upravljanje podatkov, ki jih ustvarjajo veliki gradbeni projekti, je velik izziv. Ekipe potrebujejo centraliziran dostop do podatkov in preglednost, da lahko pridobijo informacije, ki jih potrebujejo, ko jih potrebujejo. Skupno podatkovno okolje (CDE) je neprecenljivo orodje za racionalizacijo zapletenosti velikih gradbenih in infrastrukturnih projektov ter izboljšanje trajnosti teh sredstev v celotnem življenjskem ciklu.

Toda kot vsako orodje je treba tudi to pravilno vzpostaviti in uporabljati, da bi izkusili njegove prednosti. V nadaljevanju si preberite sedem najboljših praks, ki vam bodo pomagale kar najbolje izkoristiti CDE.

  1. Omogočite pravim ljudem pravi dostop ob pravem času

Skupno podatkovno okolje zainteresiranim stranem omogoča, da prej začnejo sodelovati, vendar lahko prezgodnja ali prepozna izmenjava projektnih podatkov povzroči zmedo.

Idealna rešitev CDE mora omogočati razdelitev uporabnikov v skupine, tako da lahko nadzorujete, kdo ima dostop, do česa ima dostop in kdaj si lahko to ogleda. Tako lahko na primer vzpostavite skupino za lastnike, drugo za arhitekte in tretjo za trgovske izvajalce. Nato lahko določite, katere podatke mora vsaka skupina pregledovati in kdaj, ter jih dodajate in odstranjujete, ko se razvija časovni razpored projekta.

  1. Podprite potrebo po posameznih CDE

Morda se sliši protislovno, vendar je v nekaterih primerih smiselno ohraniti ločene CDE.

Podizvajalci, ki morajo opravljati intenzivno delo pri projektiranju, ocenjevanju in analizi stroškov, bodo morda želeli ohraniti lastne CDE, da bi zaščitili svoje podatke o stroških in poenostavili količino informacij, ki jih posredujejo glavnemu izvajalcu ali lastniku.

Contractor and engineer with blueprints discuss at a modern cons

V tem primeru uvozijo izdani model projekta v svoj CDE, izvedejo analize in pošljejo svoje podrobne modele nazaj glavnemu izvajalcu. S tem pristopom se zmanjša količina podatkovne gneče, vključene v večji projekt, hkrati pa podizvajalcu omogoči centralizirano upravljanje podatkov in njihovo izmenjavo med notranjimi skupinami.

  1. Preslikajte svoje podatke

Dober CDE ohranja kakovost vaših podatkov ne glede na to, kateri program je bil uporabljen za izdelavo prvotnega modela in katere sisteme uporabljajo različni člani skupine za popravke. Pregledovalci modela CDE ne smejo odstraniti podatkov iz izvirnika. Namesto tega naj jih prevedejo tako, da bodo vedno na voljo za ogled v visoko kakovostni obliki. Da bi to dosegli, je treba med sistemi uskladiti polja, kar je postopek, znan kot preslikava podatkov.

Kot stranski produkt postopka kartiranja podatkov boste bolje razumeli informacije, ki jih zbirate. Kartiranje podatkov vas prisili, da razmislite o informacijah, ki jih resnično morate pridobiti iz različnih datotek, in o tem, katere atribute jim boste dodelili v CDE.

  1. Avtomatizirajte poteke dela z uporabo API-jev

CDE, ki podpira vmesnike za programiranje aplikacij (API), omogoča ustvarjanje povezav s poljubnim številom sistemov – od ERP do orodij za upravljanje dokumentov. S temi povezavami lahko vzpostavite avtomatizacije za izboljšanje učinkovitosti in natančnosti podatkov. S podobnim orodjem, kot je Trimble Connect, lahko na primer avtomatizirate delovne tokove z ERP in CDE, da sprožite plačila podizvajalcem, ko izpolnijo postavke na seznamu opravil v CDE.

API application program interface flat

Povezovalniki API vam omogočajo tudi razširitev naložb v tehnologijo. Ne glede na to, ali kupite nova orodja, kot so robotika ali naprave za mešano resničnost, ali pa se odločite zamenjati dobavitelja za svoje osnovne aplikacije, lahko še vedno izkoristite vse funkcije, ki jih ponuja CDE.

  1. Zajemite samo podatke, ki jih resnično potrebujete

Po projektiranju in gradnji lahko podatke o projektu uporabijo lastniki za učinkovitejše upravljanje in vzdrževanje zgrajenih objektov, pa tudi projektanti in izvajalci pri predelavah in nadgradnjah. Toda ti podatki so dragoceni le, če so zlahka dostopni in ustrezni. Če želite preprečiti, da bi postali žrtev preobremenjenosti s podatki, konfigurirajte svoj CDE tako, da zajema samo podatke, ki so potrebni za projekt in so uporabni za vključene ekipe.

Ustvarite lahko na primer lastne nize lastnosti, sestavljene iz vhodnih podatkov, uporabljenih za izdelavo vašega modela. Znotraj teh nizov lastnosti lahko ustvarite polja ali lastnosti, ki jim je mogoče dodeliti določene atribute. Če novo polje zahteva številski vnos, lahko to nastavite kot parameter in celo omejite najmanjšo ali največjo vrednost, ki jo lahko vnesete v polje. Ko uporabniki komunicirajo z vašim CDE, vidijo samo nize lastnosti, ki so potrebni za vaš projekt, podatki, ki jih vnesejo, pa morajo spadati v določene parametre, kar omejuje napake in vizualni nered.

  1. Izkoristite odprte standarde skupne rabe

Če želite resnično izkoristiti prednosti centraliziranih podatkov, potrebujete CDE, ki vse podatke obravnava enako, ne glede na program ali orodje, iz katerega izhajajo. V nasprotnem primeru boste tvegali ročni vnos podatkov in slabo celovitost podatkov. CDE, ki podpira odprte standarde za izmenjavo, vam omogoča, da olajšate delovne tokove iz katerega koli oblikovalskega orodja, ne da bi pri tem izgubili ali poškodovali podatke. In to je tisto, kar omogoča resnično programsko agnostičen projekt. Odprti standardi omogočajo, da vsako podjetje uporablja tehnologijo, ki najbolj ustreza njegovim potrebam in proračunu, ter še vedno polno sodeluje brez potrebe po obhodnih rešitvah.

Ker se gradbeništvo vse bolj digitalizira in je na voljo vse več tehnoloških rešitev, je potreba po odprtih standardih za izmenjavo podatkov in kakovost vse bolj očitna.

Družba BuildingSMART International se tega izziva loteva s pobudo OpenBIM. Zainteresirane strani iz celotnega gradbenega ekosistema – lastniki projektov, ponudniki tehnologije, regulatorji, izvajalci in projektanti – sodelujejo pri razvoju industrijskih osnovnih razredov (IFC) za datotečne formate, ki so neodvisni od programske opreme in ne ogrožajo celovitosti podatkov. Čeprav ta prizadevanja še potekajo, je uporaba CDE, ki omogoča odprto izmenjavo med sistemi, pomemben korak v tej smeri.

Successful businessman sitting at desk typing marketing strategy on computer keyboard working at business project in startup company office. Entrepreneur woman analyzing management presentaion

  1. Delajte iz enega zveznega modela

Nadzor nad različicami je lahko problematičen, če vsaka zainteresirana stran dela s svojimi modeli. Objektno usmerjen CDE omogoča neposredno izmenjavo informacij med modelom in notranjimi orodji za načrtovanje prek vmesnikov API.

Ko vsak sodelavec dela na enem samem neprekinjenem modelu, namesto da ob vsaki spremembi naloži nove datoteke, nadzor različic ni več težava. Kot dodaten bonus je krivulja učenja za sprejetje še krajša kot pri večini drugih CDE, saj uporabniki izvajajo posodobitve iz orodij, ki jih trenutno uporabljajo. Ta izboljšana interaktivnost modela podpira tudi stopnjo 3 zrelosti BIM.

Pripravite se na uspeh z robustnim skupnim podatkovnim okoljem

Nekateri CDE zagotavljajo več funkcij kot drugi, kar vam omogoča, da ustvarite enoten vir resnice o vsakem projektu in iz podatkov pridobite večjo vrednost. Če vaš CDE omogoča shranjevanje podatkov in le malo drugega, morda zamujate vse prednosti – vključno z večjo produktivnostjo, učinkovitostjo in trajnostjo ter manjšim tveganjem -, ki jih lahko zagotovi enotni vir resnice. Če imate vi in druge zainteresirane strani dostop do pravih podatkov ob pravem času, lahko:

  • Izvedite nove avtomatizirane procese za povečanje produktivnosti.
  • Povečajte preglednost podatkov in zmanjšajte tveganje.
  • Zainteresiranim stranem zagotovite prave podatke ob pravem času za sprejemanje boljših in hitrejših odločitev.
  • Pridobite pomembne vpoglede in povečajte učinkovitost v celotnem življenjskem ciklu projekta.

Vir: bdcnetwork

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?



info@viba.si ali 041 624 060