13.09.2022

Hidroizolacija na različne načine

Hidroizolacija je postopek, s katerim dosežemo, da so konstrukcije vodotesne ali vodoodporne. Gradbene površine so potem vodotesne oziroma vodoodporne. Izdelujemo jo na temeljih, strehah, stenah in drugih konstrukcijskih elementih. Naloga neprepustne pregrade je preprečiti prodiranje vode.

Hidroizolacija je zaščitni ukrep, ki površino naredi vodoodporno ali prepreči neželen vdor tekočin pod drugimi zunanjimi silami – kapirala oziroma hidrostatični tlak. Omogoča namestitev neprepustnega sistema z uporabo elastičnih in trpežnih membran. Tako poveča trajnost površin v stavbah.

 

Hidroizolacija je potrebna za klet, stene, kopalnice, kuhinje, balkone, terase ali strehe, zelene strehe, rezervoarje za vodo in bazene itd.

Metode hidroizolacije

  • Na osnovi cementa
  • Tekoča hidroizolacijska membrana
  • Hidroizolacija bitumenskega premaza
  • Bitumenska membrana
  • Poliuretanska tekoča membrana
  1. Metoda hidroizolacije na osnovi cementa

Hidroizolacija na osnovi cementa je najlažji način hidroizolacije v gradbeništvu. Materiali za takšno hidroizolacijo so zlahka na voljo pri dobaviteljih gradbenih izdelkov in jih z lahkoto mešamo in nanašamo.

Metoda hidroizolacije na osnovi cementa

Tehnika hidroizolacije na osnovi cementa se uporablja v notranjih mokrih prostorih, kot so stranišča. Zato pri njej ne pride do procesa krčenja in raztezanja. Je fleksibilna vrsta hidroizolacije. Uporablja se na ne izpostavljenih območjih s sončno svetlobo ali z drugimi vremenskimi razmerami.

Uporaba hidroizolacije na osnovi cementa:

  • čistilne naprave za vodo,
  • naprave za čiščenje odpadnih voda,
  • mostovi,
  • jez,
  • železniški in podzemni sistemi,
  • pristanišča,
  • rečne zapornice/kanali, betonski nasipi,
  • parkirišča,
  • predori.
  1. Metoda tekoče hidroizolacijske membrane

Tekoča hidroizolacija je sestavljena iz temeljnega sloja in dveh vrhnjih premazov. Premazi se nanašajo z razpršilom, valjčkom ali gladilko. Omogoča večjo prožnost kot hidroizolacija na osnovi cementa.

Tekočina se strdi v gumijast premaz na steni. Raztezne lastnosti premaza lahko dosežejo do 280 %. Trajnost hidroizolacijskega premaza je odvisna od tega, kakšen polimer proizvajalec uporablja za izdelavo tekoče hidroizolacije. Zaradi svoje sestave se tekoča hidroizolacija prilagaja vsem nepravilnostim na površini objekta in prenese razpoke v podlagi, ki se pojavljajo v življenjski dobi objekta.

Ker se popolnoma zlepi s podlago, preprečuje migracijo vode med sloji. Če želimo protizdrsno površino, jo lahko uporabimo s kremenčevim posipom.

  1. Metoda hidroizolacije bitumenskega premaza

Bitumenska hidroizolacija je vrsta prevleke (asfaltna prevleka), ki je izdelana iz materialov na osnovi bitumna. Je prožen zaščitni premaz, ki temelji na svoji formulaciji in stopnji polimerizacije. Na prožnost in zaščito pred vodo lahko vplivata razred polimera in ojačitev z vlakni.

Metoda hidroizolacije bitumenskega premaza

Najpogostejše uporabe bitumenskih premazov vključujejo območja pod estrihom. Je odličen zaščitni premaz in hidroizolacijsko sredstvo zlasti na površinah, kot so betonski temelji.

Ni primeren za izpostavljenost sončni svetlobi, razen če je modificiran z bolj prožnim materialom, kot so poliuretanski ali akrilni polimeri.

  1. Metoda hidroizolacije bitumenske membrane

Hidroizolacija z bitumensko membrano je priljubljena metoda, ki se zaradi dokazane učinkovitosti uporablja za strehe z nizkim naklonom. Bitumenska hidroizolacijska membrana ima gorilnik na sloju in je samolepilna.

Metoda hidroizoalcije bitumenske membrane

Samolepilne mase so sestavljene iz asfalta, polimerov in polnila; dodatno se lahko dodajo nekatere smole in olja za izboljšanje oprijemalnih lastnosti. Samolepilna vrsta ima kratek rok uporabnosti, saj se lepilne lastnosti membrane s časom zmanjšujejo.

Membrane z gorilnikom so izpostavljene in pokrite. Izpostavljeni sloj ima pogosto granuliran mineralni agregat, ki vzdrži obrabo zaradi vremenskih vplivov. Pri drugi vrsti membrane mora izvajalec nanesti en zaščitni estrih, da prepreči predrtje membrane.

  1. Poliuretanska tekoča membrana za hidroizolacijo

Metoda hidroizolacije s tekočo membrano iz poliuretana se uporablja za ravne strehe in je izpostavljena vremenskim vplivom. Ta metoda hidroizolacije je v primerjavi z drugimi dražja.

Poliuretanska tekoča membrana za hidroizolacijo

Poliuretanska tekoča membrana nudi večjo prilagodljivost. Poliuretan je zelo občutljiv na vsebnost vlage, zato je treba pred nanosom zelo pazljivo oceniti vsebnost vlage v betonski plošči, sicer lahko čez nekaj časa pride do luščenja ali odlepljanja membran.

Povzetek

Hidroizolacija je pri gradnji eden izmed najpomembnejših delov oziroma elementov. Omogoča nam, da vlaga oziroma voda ostaneta izven objekta, vanj ne vdirata ne skozi temelje ne skozi stene. Tako postane narava obvladljiva. Hidroizolacija mora biti nujno narejena natančno in s pravimi materiali.

 

 

VIR: theconstructor

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?



info@viba.si ali 041 624 060