13.08.2021

Zagotavljanje kakovosti betona in malte

Doseganje zahtevanih ravni vlage s takojšnjim merilnikom vlage

Izziv z “muhasto” naravo

Za lastnike gradbenih podjetij je težko zagotoviti kakovost betona in malte, kadar mati narava poseže po spremenljivih dejavnikih na gradbišču, kot so sezonske padavine, temperaturne spremembe, vlaga, veter itd., ki bistveno spremenijo nivo vlage.

Ker je voda bistveni element betona in malte, lahko vsaka sprememba ravni vlage vpliva na čas strjevanja in sušenja betona. Napačna raven vlage betona je lahko tudi katastrofalna za kakovost, končno obdelavo, dolgo življenjsko dobo in varnost.

Razmerje med betonom in vodo lahko močno spremeni prepustnost betona. Vlažnost zraka in poletna vročina vplivata tudi na samo hitrost sušenja betona.

Visoka vlažnost lahko poveča tveganje za razpoke in druge strukturne težave. Tudi beton se lahko postopoma spremeni iz trdnega v krhkega, ko se mu vlažnost zmanjša. To se ponavadi zgodi, ko poletna vročina vpliva na čas izhlapevanja iz betona.

Močni vplivi narave na lastnosti betona

Suho in vroče vreme

Beton se najbolje suši med 21° C in 26° C. Torej, če se temperature dvignejo nad to raven in se povzpnejo na 32° C, se lahko pojavijo težave s površino betona in zmanjšano trdnostjo.

Vroče vreme, veter in suhe razmere lahko povišajo stopnjo izhlapevanja iz betonske plošče, kar lahko ogrozi celovitost zgornje plasti betona. Voda hitro izhlapi iz površinske plasti, kar lahko povzroči, da je mešanica bolj suha in dovzetna za površinske razpoke ter krčenje.

Tako se skrajša hidracijski del postopka strjevanja (ko se voda vpije in v betonu nastanejo kristali). Potem ima betonska mešanica manj časa, da te kristale hidrira in ustvari močno trdnost. Torej, utrjevanje betona v vročem vremenu lahko trpi zaradi omejene trdnosti in trajnosti.

Mokro in vlažno vreme

V mokrejših sezonah pa odvečna vlaga lahko močno poškoduje beton in njegove zaščitne premaze ter vpliva na razmerje med betonom in vodo. Ker je beton porozen, se pojavijo težave, ko je voda ujeta v betonu.

Izvajalci gradbenih del za kakršenkoli konstrukcijski beton, vključno s temeljnimi ploščami, seveda ne želijo imeti takšne ravni vlage, ki bi lahko ogrozila celoten projekt.

Rešitev je takojšnje ročno merjenje vlage

Industrijski inovatorji so razvili poenostavljeno preskusno opremo, ki vsem na terenu omogoča meritve laboratorijske kakovosti v katerem koli okolju.

Kot primer lahko delavec z ročnim merilnikom vlage za beton in malto izbere kalibracijo želenega materiala, pritisne na vzorec in vlaga se takoj prikaže s točnostjo +/- 0,5%. Samodejna temperaturna kompenzacija izboljša natančnost merjenja, dva “surova” načina pa uporabniku omogočata kalibracijo za globoke ali plitve vzorce. V pomnilnik takšne merilne naprave lahko shranite do 1.000 meritev in jih naložite v računalnik za analizo.

Takšna naprava uporablja visokofrekvenčno kapacitivnost in primerja dielektrično konstanto trdne snovi z vodo. Med le-to in vsebnostjo vlage pa obstaja seveda neposredna povezava.

En izvajalec gradbenih del je tako z merilnikom vlage potrdil, da so betonska tla v 20-nadstropni stavbi pripravljena za površinsko obdelavo po meri. Dejansko je lahko izvajalec v enem dopoldnevu preizkusil celoten projekt.

Montažerji tal lahko s takojšnjim merilnikom vlage preizkusijo vlažnost betona, ko voda prehaja skozi površino betona tudi po strjevanju. Tovrstno testiranje je ključnega pomena pri notranjih instalacijah, pri katerih lahko visoka raven vlage in ujete vode v betonu ustvari plesen ali celo povzroči mehurčke in poslabšanje njegove trdnosti ter celovitosti.

Ta pristop je lahko še posebej koristen za izvajalce, ki so odgovorni za betonske talne obloge.

Doslednost odgovornih gradbenih delavcev za kakovostni beton

Gradbeni izvajalci, ki gradijo na plošči, vedo, kako pomembna je betonska podlaga, ki je popolnoma posušena in natančno pripravljena za uporabo. Za uspeh je zato ključno vedeti, kako bo beton deloval, ko bo prevlečen ali ko bo betonska plošča pripravljena za končno uporabo.

Za izvajalce, ki potrebujejo bolj specializirane aplikacije ali naprave za merjenje vlage, na primer za “mokri” beton, so te tudi že na voljo na trgu.

Zaključek

Ne glede na sezono ali različne okoljske razmere je bistveno za izvajalce, ki delajo z betonom ali malto, da uporabljajo ročne naprave, ki zagotavljajo takojšnje merjenje vlage. Le-to jim pomaga takoj zagotoviti kakovostno delo in s tem tako ne izgubljajo dragocenega časa, ki ga lahko uporabijo koristneje kje drugje.

 

Vir članka

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?



info@viba.si ali 041 624 060