14.02.2023

Talno gretje lahko vgradite brez odstranitve obstoječega estriha

Vgradnja talnega gretja v obstoječih objektih predstavlja obsežen gradbeni poseg, saj zahteva odstranitev obstoječih talnih oblog in estriha, čemur sledi polaganje cevi talnega gretja, izdelava novega estriha ter polaganje novih talnih oblog. Zato se večina tega loti le ob popolni prenovi hiše ali stanovanja. Toda obstaja tudi rešitev, s katero si prihranite zamudno odstranjevanje obstoječega estriha ter vgradnjo novega.

Talno gretje

Odstranjevanje starih in izdelava novih tlakov je s časovnega vidika eno najbolj zamudnih opravil pri notranji prenovi obstoječih objektov. Poleg tega zahteva popolno usklajenost ostalih izvajalcev in ekip, saj v času vgradnje in sušenja estriha v prostoru ni mogoče izvajati drugih del.

Dodatno težavo lahko predstavljajo obstoječe predelne stene in stropi iz mavčnih plošč, saj obstaja velika nevarnost, da se bodo te ob visoki zračni vlagi med sušenjem novega estriha deformirale.

Vgradnja talnega gretja brez odstranjevanja estriha

Ljudje se za odstranitev starega in vgradnjo novega estriha mnogokrat odločijo predvsem zaradi vgradnje talnega gretja. A če je obstoječi estrih še dober in ima ustrezno izvedeno izolacijo, ga je samo zaradi vgradnje talnega gretja škoda odstranjevati. Talno gretje je namreč mogoče vgraditi tudi tako, da v obstoječi estrih vrežemo utore, v katere nato položimo cevi talnega gretja. Vse skupaj na koncu zalijemo s temu namenjeno polnilno maso.

Takšen postopek je hitrejši, cenovno ugodnejši in čistejši. Primeren je tudi za večstanovanjske stavbe, saj se z njim izognemo večjim, dolgotrajnejšim in umazanim gradbenim delom, ki jih zahteva odstranjevanje obstoječega in izdelava novega estriha.

Vrezovanje utorov za talno gretje

Utore za polaganje cevi talnega gretja v estrih vrezujemo s posebnim strojem za rezkanje talnih površin. Ta je opremljen s sistemom odsesavanja prahu, zato je postopek neprimerno čistejši od razbijanja in odstranjevanja celotnega estriha. Izurjen upravljavec lahko v enem delovnem dnevu vreže utore za cevi talnega ogrevanja na površini do 30 kvadratnih metrov.

Talno gretje

Velika konkurenčna prednost

Vgradnja talnega gretja brez odstranjevanja obstoječega in vgradnje novega estriha je za ponudnika velika konkurenčna prednost. Strankam lahko ponudi hitrejšo, čistejšo in stroškovno ugodnejšo izvedbo.

Prvi pogoj je seveda ustrezen stroj za rezkanje oziroma vrezovanje utorov v estrih.

Zanesljivi stroji za rezkanje betona in estriha

V podjetju Viba smo pooblaščeni prodajalec in serviser strojev za rezkanje in glajenje nemškega proizvajalca Schwamborn. Njihova značilnost je, da lahko z njimi enostavno upravlja ena oseba. Ker so zasnovani modularno, pa jih je mogoče hitro prilagajati različnim vrstam dela.

Obrnite se na naše strokovnjake, ki vam bodo pomagali pri izbiri in kasnejšem vzdrževanju.

Preverite ponudbo strojev za rezkanje betona in estriha >

Vir: Schwamborn

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?



info@viba.si ali 041 624 060