16.03.2021

Top trendi gradbene industrije, ki jih ne smete spregledati

Gradbena industrija ima vsako leto nove in različne perspektive in tudi to leto se (nič) ne razlikuje. Tu je sedem glavnih trendov, ki jih preprosto ne smete spregledati.

1. Novi delovni izzivi

Pomanjkanje delavcev, tudi tistih s posebnimi znanji, bo še naprej oviralo projekte tudi v prihodnosti. To ni samo težava v nekaterih državah, ampak povsod po svetu – Slovenija ni izjema. Stroški dela naj bi presegli celo druge stroške projekta; brez nove ponudbe mlajših in izobraženih ljudi, ki bi nadomestili starejše delavce oz. upokojence, se bo verjetno več projektov soočalo s težavami na področju dela.

2. Vedno več žensk je lastnic gradbenih podjetij

Od leta 2014 se je število podjetij v lasti žensk povečalo za 20 odstotkov. V gradbeništvu pa se je število podjetij v lasti žensk povečalo za kar 30 odstotkov, s čimer je ta panoga postala zmagovalka z največjim deležem žensk na vodstvenih položajih. To namreč izhaja iz vedno večjega zanimanja mladih žensk za šolanje v smereh znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike.

Različni programi in razpisi zajamčenega posojila za podjetja skupaj s svojimi izobraževalnimi in svetovalnimi službami pa postavljajo vedno več žensk tudi v lastniške vloge v gradbeništvu.

3. Stanovanjski trgi

Na trgu naraščajočih vhodnih stroškov in vedno manj razpoložljive zemlje za gradnjo domov bo za gradbenike, ki bodo uspeli zagotoviti cenovno dostopne domove (ob ohranjanju svoje marže seveda), obetavno leto. Tisti, ki se še naprej osredotočajo na večje trge, bodo občutili vse večjo konkurenco. Stanovanjski projekti se bodo soočali z izzivi vedno nižjih tujih naložb in vse bolj prehodne delovne sile.

 

“Središča mest, aktivne starejše skupnosti in drugi podobni projekti bodo pomagali ohranjati stanovanjski sektor. Gradbeniki večdružinskih stanovanj bodo svoj največji trg našli pri 35-44-letnih in pri starejših od 65 let.”

4. Več obnovljivih virov energije

V naslednjem desetletju bodo stroški gradnje in obratovanja obnovljivih virov energije nižji od stroškov gradnje in obratovanja obratov na zemeljski plin. Naftna in plinska industrija z vsakim letom prejema manj subvencij, medtem ko se subvencije v sektorju obnovljivih virov energije povečujejo. Vetrne in sončne elektrarne bodo predstavljale kar 64 odstotkov celotne proizvodnje električne energije. Poleg novih proizvodnih zmogljivosti bo večina projektov za leto 2021 obsegala tudi priključitev obnovljivih virov na omrežje in gradnjo infrastrukture za električna vozila.

5. Več zunanje gradnje

Modularna gradnja, gradnja zunaj objekta in montažna gradnja nakazujejo trend, da je gradnja vse bolj podobna proizvodnji. Sestavni deli, izdelani v nadzorovanih pogojih, lahko ustvarijo manj odpadkov, hkrati pa imajo strožje specifikacije in boljši nadzor kakovosti. Ponujajo tudi večjo varnost, saj delavci naloge opravljajo v nadzorovanem okolju.

Glede na trenutne gradbene delovne izzive lahko vidite, zakaj se takšen način gradnje zdi privlačen za lastnike in korporacije. Lahko pričakujete, da bo več del izvajalcev, najetih za gradnjo modularnih enot, del splošne pogodbe o projektu.

6. Okrepljen razvoj občin in mest

Mesta še naprej rastejo in pritiskajo na različne institucije, da se lotijo ​​osnovne infrastrukture. Ulice, voda, odpadki, javni prevoz in javna varnost so za leto 2021 zelo rastoči sektor v gradbeništvu. Prebivalci nekaterih mest na primer zahtevajo več javnega prevoza, medtem ko v drugih mestih razmišljajo, kako bi lahko sledili hitro rastočim zahtevam po infrastrukturi. Mesta povsod razmišljajo, kako najbolje uvesti tehnologije “pametnega mesta” za izboljšanje javne varnosti in človeške interakcije v svojih skupnostih.

 

“Izvajalci, ki so pametni na javnih trgih in ponujajo različne rešitve javnim institucijam, se bodo v tem sektorju dobro odrezali.”

7. Več predelav projektov

Vprašanja dela povzročajo več predelav projektov, ta trend pa se bo samo še stopnjeval. Tudi ob predpostavki, da se bo trenutna korona situacija ustavila in bo na gradbiščih veliko dela, bodo podizvajalci še naprej čutili breme pomanjkanja delovne sile. Ko se delavci in podizvajalci z manj izkušnjami pojavijo, da zapolnijo to pomanjkanje delovne sile, bodo verjetno naredili več napak. Pri projektih, ki so že izzvani s slabo komunikacijo in nejasnimi specifikacijami, se bo predelava projektov le še kopičila.

Kakovost dela in izkušnje bi morala biti merilo za vsakega naročnika gradbenih del in projektov. To je še toliko bolj očitno pri projektih z netradicionalnimi materiali in metodami. Sprejeti in obvladati tehnologijo ter orodja, ki izboljšujejo komunikacijo in kakovost dela, bo zagotovo trend še nekaj časa.

 

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?



info@viba.si ali 041 624 060