16.01.2023

Tehnologija v delovnih oblačilih: baterijsko ogrevana oblačila

V hladnejših mesecih se gradbeni delavci in obrtniki redno srečujejo z mrazom, ki povzroča ne samo neugodje, temveč vpliva tudi na njihovo zdravje, varnost pri delu in produktivnost.

Ogrevana oblačila

Človeško telo deluje tako, da poskuša v mrazu ohraniti ustrezno temperaturo trupa, kjer se nahajajo življenjsko pomembni organi. Zato se zmanjša dostava krvi v okončine, kar občutimo kot okorelost rok in nog. Če ste na primer že kdaj poskusili pri nizkih temperaturah namestiti snežne verige na kolesa avtomobila, boste vedeli, o čem govorimo.

Za delo na prostem so zato nepogrešljiva topla oblačila in dodatki, kot so rokavice, kapa in termo-nogavice. Tehnologija materialov oziroma tkanin je v zadnjih dveh desetletjih močno napredovala ter omogočila izdelavo tanjših in funkcionalnih oblačil, ki zmanjšujejo oviranost pri delu.

Toda kdor je že kdaj fizično delal, ve, kako zelo v napoto je lahko vsak dodaten sloj oblačil.  K sreči je napredek na področju litij-ionskih in litij-polimernih baterij omogočil nekaj, kar je bilo še nedavno rezervirano le za delavce v najbolj ekstremnih razmerah. Govorimo seveda o ogrevanih oblačilih.

Prednosti baterijsko ogrevanih oblačil

Baterijska ogrevana oblačila, kot so bunde, vetrovke, jopice, brezrokavniki, kombinezoni, hlače, rokavice in vložki za čevlje, omogočajo udobnejše delo tudi v največjem mrazu. Njihove glavne prednosti so:

  • Možnost regulacije toplote in s tem temperaturnega udobja pri delu.
  • Nošenje ogrevanih oblačil odpravlja potrebo po več slojih (debelih) oblačil, kar povečuje okretnost.
  • Večje udobje in zadovoljstvo delavcev.
  • Večja varnost pri delu ter preprečevanje poškodb in bolezni, ki so posledica dolgotrajne izpostavljenosti mrazu.
  • Manj odsotnosti z dela zaradi poškodb in bolezni.
  • Manj prekinitev dela, ko se delavci prihajajo gret v zaprte prostore.

Ena baterija za orodje in oblačila

Pri nabavi ogrevanih oblačil je smiselno izbrati takšna, ki so združljiva s sistemom litij-ionskih ali litij-polimernih baterij, ki ga podjetje že uporablja za baterijsko orodje. S tem odpade potreba po dodatnih polnilcih, hkrati pa poenoteno napajanje prihrani čas in olajša organizacijo dela na terenu ter premikanje med delovišči.

Ogrevana oblačila

Ogrevana oblačila – investicija, ki se kmalu povrne

Oblačila z baterijskimi grelci niso poceni. Toda investicija vanje se relativno kmalu povrne na račun večje produktivnosti in zmanjšane odsotnosti z dela zaradi bolezni in poškodb. In ne samo to – zavedati se je treba, da so zadovoljni delavci tudi bolj motivirani in pri njihovem delu redkeje prihaja do napak.

Prihodnost bo prinesla pametna oblačila

Baterijsko ogrevana oblačila so sicer le eden od korakov k večjemu udobju in produktivnosti delavcev. V ne tako oddaljeni prihodnosti lahko pričakujemo pametna oblačila oziroma t.i. nosljivo tehnologijo, pri kateri bodo v oblačila vgrajeni različni senzorji za spremljanje telesnih funkcij, vmesniki za komuniciranje, fleksibilni zasloni in podobno.

Vsekakor bo tudi delo na gradbiščih postajalo vse bolj prežeto s sodobno tehnologijo.

Viri: wired.com, nymag.com

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?



info@viba.si ali 041 624 060