25.11.2022

10 dejstev o gradnji

Poglejmo si 10 zanimivih dejstev o gradnji. Nekaterim se lahko tudi malce nasmejimo.

Eifflov stolp se premika

Eiflov stolp

Ena najbolj znanih stavb na svetu je nedvomno Eifflov stolp, ki je bil zgrajen leta 1889. Ta pariška znamenitost je postala mednarodni simbol Francije in ena najbolj prepoznavnih zgradb na svetu. Toda, ali ste vedeli, da se dejansko premika? Ogromna struktura je odporna na veter in bo med nevihto zanihala. Toplota našega sonca vpliva tudi na ta ogromen stolp, zaradi česar se njegove železne komponente razširijo ali skrčijo do 7 palcev.

Burj Khalifa tehta približno 450.000 ton, kar je enakovredno 100.000 slonom

Dubai

Burj Khalifa je ogromen spomenik človeški iznajdljivosti in odločnosti. Za gradnjo je bilo potrebnih cela vojska ljudi, od arhitektov do inženirjev, znanstvenikov, gradbenikov in še več drugih, da so zgradili stavbo, ki danes velja za eno najbolj prepoznavnih zgradb na svetu. Toliko kot za izgradnjo manjšega ameriškega mesta. Eno najbolj osupljivih dejstev o Burj Khalifi je, koliko tehta. Če pogledamo stvari primerjalno, je bilo za gradnjo te zgradbe uporabljenega betona v skupni masi 100 tisoč slonov!

V Empire State Buildingu je 10 milijonov opek

NY City

Empire State Building je ena najbolj znanih zgradb v celotnem New Yorku. Težko je verjeti, a gradnja tega ogromnega objekta je trajala le 20 mesecev, v procesu pa je bilo uporabljenih 10 milijonov opek. Na žalost pa je imel veliko izgubo v življenjih, saj je med gradnjo umrlo najmanj pet delavcev. Te tragedije kljub vsemu ni možno spregledati. Stavba Empire State Building ustvari več prihodkov s svojimi razglednimi ploščadmi kot s 85 nadstropji pisarniških prostorov.

Vsak dan moramo zgraditi 13 000 stavb

Število prebivalcev se iz leta v leto, dejansko seveda iz dneva v dan veča. V tem trenutku smo presegli novo magično mejo 8 milijard. Če bi želeli, da bi leta 2050 vse prebivalstvo imelo svoj dom, bi morali zgraditi 13.000 stavb dnevno.

Stroški gradnje so se od leta 2000 podvojili

Od zadnje krize, ki se godi v času vojne v Ukrajini, pred tem je bila kriza zaradi covid-19 in zaradi vseh kriz tako nazaj ugotovimo, da se ob vsaki krizi, ob vsakem nihanju svetovnega gospodarstva, stroški gradnje le večajo. Na tak način so se od leta 2000 do danes podvojili.

Več kot 50 % gradbincev poroča o enem ali več slabo izvedenih projektih v letu

Včasih je treba resno razmisliti, ali se splača najeti gradbene delavce, da ti nekaj naredijo, spremenijo, ali se zadeve lotiti kar v lastni režiji, saj več kot polovica gradbincev vsaj en projekt letno slabo naredi. Ker imamo vedno “srečo”, bo zagotovo našega naredil slabo… Kar pa seveda ni tako presenetljivo, če vemo, da več ko 92 % vseh gradbenih podjetij poroča o skrbeh, da imajo njihovi zaposleni neustrezno raven znanja in sposobnosti.

Samo tretjina vseh projektov je bila v zadnjih treh letih izvedena v okviru +/-10 % prvotnega proračuna

Predvideni proračun nam je vodilo pri velikih projektih, kar gradnja vsekakor je. Smo pa trenutno v takem obdobju, da s težavo napovemo točen proračun. V veliki večini se zaradi dvigovanja cen v gradbenem sektorju ter naših sprememb v času izvedbe del proračun dokaj hitro dvigne. To se dogaja pri veliki večini. Podatek nam pravi, da je 90 % vseh svetovnih infrastrukturnih projektov zaključenih po predvidenem datumu ali pa presega proračun.

Gradbinci nimajo časa delati napak 😊

Gradbeni strokovnjaki pravijo, da imajo težave z upravljanjem pogodb, usklajevanjem in komunikacijo med podizvajalci. Te težave privedejo do nižje produktivnosti. Dnevno naj bi porabili med 40 do 60 % časa za dela, povezana z administracijo in komunikacijo med delavci. Če temu prištejemo še to, da 35 % časa zapravijo za odpravo napak in predelavo. Kdaj sploh uspejo kaj narediti (narobe)? Obenem pa ne smemo pozabiti, da gradbena podjetja porabijo 13 % svojega časa za iskanje podatkov, povezanih s projektom. 😉

Beton je najbolj priljubljen gradbeni material in tako je bilo tudi v zgodovini

Že vseskozi je beton najbolj priljubljen gradbeni material, seveda, odkar je poznan… 😉 Ni pa to nič čudnega, saj je armirani beton edini gradbeni material, ki je odporen tako na vodo kot na ogenj.

Gradbeništvo bo v velikem porastu v naslednjih 10 letih

Oxford Economics napoveduje, da se bo navkljub vsem krizam, ki so pred nami, gradbeništvo še naprej na polno razvijalo. V prihodnjih desetih letih mu napovedujejo 35 % svetovno rast. Gradbeništvu se torej še naprej obetajo dobri in uspešni časi. Čeprav je vprašanje, s čim se bo vse te projekte plačevalo.

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?



info@viba.si ali 041 624 060