11.02.2022

Viba pri obnovi starega betonsko-kamnitega mostu

Septembra lani je Direkcija RS za infrastrukturo izdala javni razpis za izbiro izvajalca rekonstrukcije starega mostu pri izviru reke Kamniške Bistrice.

Začela so se pripravljalna dela za rekonstrukcijo betonsko-kamnitega mostu ter ceste pri izviru reke Kamniške Bistrice. Stari most, ki je nenazadnje ena izmed krajevnih znamenitosti, bo deležen večjih rekonstrukcijskih posegov.

Izvajalec sanacijskih del bo GGD (Gorenjska gradbena družba iz Kranja), pri samem projektu pa je vključeno tudi podjetje Viba, ki je omenjenemu izvajalcu za potrebe izvedbe njegovih del ponudila jeklene in pocinkane odre Layher.


Začetek sanacijskih del na starem bistriškem mostu (februar 2022). Vir: Viba d.o.o.

 

Da so odri Layher primerni za vsako gradnjo oz. še tako zahteven gradbeni projekt, je dokaz tudi ta stari bistriški most, katerega obnova oz. sanacija je zelo občutljive narave – tako iz gradbeniško-arhitekturnega kot s kulturnega vidika. Vir: Viba d.o.o.

 

Če bi tudi vi želeli pri nas kupiti ali najeti odre Layher za namene vašega gradbenega projekta, lahko to storite tukaj >>.

Iz dokumentacije, ki je priložena razpisu (izdelalo jo je podjetje SPIT d.o.o. iz Solkana – odgovorni projektant Igor Sapundžić, univ.dipl.inž.grad.) je razvidno, da stari bistriški most dejansko ne bo deležen zgolj obnove, ampak tudi precejšnjih sprememb, saj bo tekom rekonstrukcije (na vrhu) razširjen in opremljen s pločnikom, ograjo ter novimi krilnimi zidovi, rekonstrukcije pa bo deležna tudi cesta ob mostu.

 

Prikaz rekonstruiranega starega mostu. Vir: Direkcija RS za infrastrukturo

 

Obstoječe stanje starega mostu. Vir: Direkcija RS za infrastrukturo

 

Ta stari most pri izviru Kamniške Bistrice je v zadnjih 70 letih postal ena izmed krajevnih znamenitosti, obenem pa se nahaja na zavarovanem območju – kot kulturna dediščina lovske in planinske arhitekture. Torej gre za zelo občutljiv projekt, tako z gradbeniško-arhitekturnega kot s kulturnega vidika.

Da je most potreben obnovitvenih oz. vzdrževalnih del, pa je bilo ugotovljeno ob podrobnem pregledu konstrukcije mostu (opravil ga je Gradbeni inštitut ZRMK d.o.o.). Sicer so na most lokalni prebivalci zelo ponosni, v večji meri pa je namenjen pešcem in kolesarjem, oskrbi bližnjih planinskih domov in prevozu lesa.

 

 

Vir članka:
Viba d.o.o.
Direkcija RS za infrastrukturo

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?



info@viba.si ali 041 624 060