15.03.2023

Gradbeni odpadki so lahko uporabna surovina

Če so gradbeni odpadki še ne tako dolgo nazaj veljali za nekaj nezaželenega in neuporabnega, je v zadnjem času tudi na tem področju opaziti premike v smeri trajnostnega ravnanja po načelu treh R-jev: Reduce (zmanjšaj), Reuse (ponovno uporabi), Recycle (recikliraj). V nadaljevanju se bomo osredotočili predvsem na zadnjo možnost, torej na reciklažo gradbenih odpadkov.

Gradbeni odpadki

Gradbeni sektor je eden večjih porabnikov surovin in energije, zato je dobrodošel vsak korak, ki lahko pomaga k zniževanju okoljskega odtisa. Eno od področij z velikim potencialom so gradbeni odpadki oziroma njihova predelava – reciklaža v nove surovine.

Reciklaža neporabljenega in odpadnega betona

Beton je najpogosteje uporabljeni gradbeni material. Brez njega si je nemogoče predstavljati tako visoke kot tudi nizke gradnje. Iz cementa, peska, vode in dodatkov ga pripravljajo v betonarnah, neredko pa tudi na samih gradbiščih.

Kljub natančnim izračunom potrebne količine betona se je nemogoče v celoti izogniti njegovim neporabljenim ostankom. Ti predstavljajo gradbeni odpadek, ki ga je treba na ustrezen način odstraniti.

Zlasti pri večjih gradnjah lahko nastajajo večje količine neporabljenega betona. Ta predstavlja dvojno izgubo oziroma strošek – zavržemo namreč beton, ki smo ga plačali, hkrati pa moramo plačati tudi za njegovo odstranitev v skladu s predpisi. Že res, da ta strošek v končni fazi tako ali drugače prenesemo na plačnika ali investitorja, toda ali ne bi bilo bolje, če bi ga lahko zmanjšali ali se mu celo izognili?

Gradbeni odpadki reciklaža betona

Naprave za reciklažo betona Liebherr

Priznani nemški proizvajalec gradbene mehanizacije in strojev Liebherr ponuja reciklirne naprave za neporabljeni beton, za katere zagotavlja, da na okolju prijazen način reciklirajo neporabljen beton in z betonom onesnaženo vodo, ki je bila uporabljena za spiranje mešalcev, črpalk in tovornih vozil za prevoz betona (»hrušk«).

V ponudbi imajo tako stacionarne naprave, primerne za postavitev v betonarnah in obratih za predelavo gradbenih odpadkov, kot tudi mobilno reciklirno napravo LRS 606 mobil, zasnovano za uporabo na gradbiščih.

Reciklaža betona

Poskrbite za okolje in prihranek

Z reciklažo neporabljenega in odpadnega –nevgrajenega betona pripomorete k bolj trajnostnemu ravnanju z odpadnim gradbenim materialom, hkrati pa na dolgi rok tudi prihranite.

In še nečesa ne gre pozabiti: investitorji postajajo vse bolj ekološko osveščeni. Vedno več jih želi za svoje stavbe pridobiti okoljske certifikate, kot je na primer certifikat LEED, pri katerih šteje tudi okoljski odtis gradnje.

Obrnite se na naše strokovnjake

V podjetju Viba smo pooblaščeni prodajalec in serviser opreme Liebherr. Za več informacij o reciklirnih napravah za beton se obrnite na naše strokovnjake, ki vam bodo predstavili optimalno rešitev za vaše potrebe.

Kontaktirajte nas tukaj >

 

Vir:

https://www.liebherr.com

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?



info@viba.si ali 041 624 060